Nej till licensjakt på varg!

Den 2 januari gick startskottet för den första omfattande vargjakten i Sverige sedan i början av förra seklet. Men än 12 000 vargjägare anmälde sig för att skjuta 27 vargar i Dalarna, Värmland, Gävleborg, Örebro och Västar götalands län. Denna omfattningen av jakt på varg har inte bedrivits i Sverige sedan 1920-talet. Det fanns inte mer än 230-250 vargar i Sverige och trots det sköts mer än 10% av vargstammen av. Jakten saknade vetenskaplig grund och stirder mot EU:s naturvårdslagstiftning.

Gör din röst hörd, skriv på uppropet på http://upprop.nu/FQBS som kommer att skickas till Miljöminister Andreas Carlgren och till politikerna i Miljö- och Jordbruksutskottet. Uppropet stängs den 8 februari.

Upprop!

· Jag protesterar mot att regering och riksdag öppnat för licensjakt på varg i ett läge där vargens bevarandestatus är långt ifrån säkerställd i Sverige!

· Jag protesterar också mot att vargstammen ska begränsas till 210 individer. Istället bör ett nytt etappmål sättas om 30-40 föryngringar sättas fram till dess att den av regeringen tillsatta utvärderingen rapporterat sina resultat den 1 juli 2012. Detta för att säkra vargstammens möjligheter att uppnå gynnsam bevarandestatus!Varghanen på Nordens Ark


Hundpromenader

Äntligen ska det ordnas med hundpromenader i Ardala!

Det är jag och Paula, en kvinna med två greyhounds och en hedehund som jag träffade under en kvällspromenad med Aron, som har organiserat det. Idag har vi satt upp lappar vid hundlatrinerna om att på onsdag smäller det! Då får alla som vill komma med sin hund och vi går en långpromenad tillsammans. Ryktet om vad som är på gång har redan spridit sig i Ardala. Jag träffade en kvinna med en fem månaders jack russel/papillonvalp igår och hon hade hört det när hon varit på en middag kvällen innan och tyckte att det var en jättebra idé. Just nu vet vi ca sex stycken som tänker komma.

Både jag och Paula tyckter att det är tråkigt att så fort man möter en hund här i Ardala så vänder den. Det sänder omedvetna signaler till hunden att andra hundar är farliga, eller så blir hunden frustrerad över att den inte får träffa andra hundar att den bara blir jobbigare och jobbigare varje gång den ser en hund. Naturligtvis ska hunden inte behöva hälsa på alla den går förbi, men den ska kunna gå förbi en annan hund utan att det ska bli en så stor sak av det.

Jag har motsatta problemet med Aron. Han har fått leka med nästan alla hundar han hälsat på och nu blir han så glad och upphetsad när han ser en annan hund att han drar som en galning och vill bara fram till den. Fast det är inte bara negativt för det har lett till att han inte är reserverad för andra hundägare längre.

Det ska bli roligt att se hur olika hundar reagerar vid hundmöten, det kommer att bli en jättebra erfarenhet för både för mig och för Aron!

Jag och Micke (Paulas man) med alla hundar, Aron, Lady, Rocka och Idun (sarplaninac hedehund). Kan verka onödigta tt starta hundpromenader men de här fyra hundarna känner redan varandra.RSS 2.0