Tigern eller vargen?

I flera år nu har jag planerat att skaffa en tatuering med en rytande, arg tiger. Min tanke bakom den är att jag tycker att folk ska låta tigern vara och inse hur unik den är.

Ja, den är ett rovdjur, men det är människan också så det är ingen undanflykt. Den finns bara kvar på några få ställen och eftersom den inte får vara i fred blir den ett problem för lokalbefolkningen. Jag tänker inte gå in så djupt i den här just nu, men vill iallafall poängtera att de flesta tigrar som blir dödade blir det pga av sin päls och inte för att den vållat problem för lokalbefolkningen. I Kina hålls fortfarande sägnen om att tigerns organ, kött, morrhår, svans, testiklar, tassar m.m. har helande krafter vid liv, trots att det motbevisats gång på gång!

Tigen är det mest majestätiska djuret som finns både till utseendet och med tanke på att den är högts upp i näringskedjan. Världen skulle gå miste om mycket om den försvann. Men är tigern det rätta valet som symbol för det jag står för? WWF är en av de stora organisationerna som värvar svenska medlemmar mha av tigern som promotor, men borde inte vi i Sverige först se till att ta hand om sina egna utrotningshotade arter? Listan kan göra lång med groddjur, fjärilar, fåglar (t.ex. fjällgåsen, pilgrimsfalk och vitryggig hackspett) men även större djur som t.ex. fjällräv, myskoxen och vargen. För att inte nämna våran urskog som vi fortsätter att hugga ner, medan vi värnar om regnskogen flera tusen mil här ifrån!

Kanske borde jag tatuera en arg varg istället? Eller en ny tanke som jag inte tänkt på förrut, en tiger och en varg bredvid varandra? Som kanske kollar på varandra?

Fast mitt största problem återstår dock, jag känner ingen som kan teckna min framtida tatuering...

Tigervarg

Fångad i sin egen kropp

Igår zappade jag och fastnade på en dokumentär på femman som handlade om en kvinna som vägde över 400 kg.

Hon var bara 29år och tvåbarns-mamma. Jag såg bara sista halvan av dokumentären, men jag kunde inte slita mig. Hade precis varit ute och sprungit, men kom mig inte för att hoppa in i duschen ens. Kvinnan hade bestämt sig för att genomgå en magsäcksoperation som skulle göra att hon skulle känna sig mätt efter att ha ätit 100g.

Det skulle ta ett år för henne att helt återhämta sig efter operationen och efter tre till fyra år skulle hon vara "normalviktig", vad nu det är. Det var en farlig operation men hon betsämde sig för att göra den för att hon kände att henne döttrar varit utan sin mamma allt för länge, den äldsta dottern var 12 år.

Kvinnans pappa hade varit hennes personliga assistent och enligt honom hade hon alltid forssat i allt hon tyckt var gott. Hon kunde äta 8 st big mac när de var på mc donalds! När hon tillslut blev så överviktig att hon inte kunde kliva ur sängen fortsatte han att köpa snacks och snabbmat åt henne. Är inte han "medbrottsling" då? Borde det inte vara hans plikt att se att hans dotter inte äter ihjäl sig? Han hade ett val, han kunde vägra köpa chips, godis, dricka, pizza, hamburgare och bacon till henne, men det gjorde han inte, varför? Trodde han att han gjorde sin dotter en tjänst? Vad trodde han skulle hända med hans barnbarn? Insåg han inte hur barnbarnen påverkades av att ha en mamma som inte kunde lämna huset och hitta på saker med dem? Som kvinnan sa, hennes döttrar kunde inte ens krama henne. De, och hon, fick nöja sig med att krama hennes arm, som de inte heller nådde runt.

Hon var den största kvinnan någonsin som skulle gå igenom magsäcksoperationen och ville att media skulle vara med före, under och efter operationen. På så sätt hoppades hon att fler överviktiga som är fångad i sin kropp och i sin säng skulle inse att de inte kan fortsätta leva på det viset. Hon var glad om hon kunde påverka en enda person...

Operationen gick bra, hon gick ner 25kg på mindre än två veckor, men på hennes dotters 13års dag, två veckor efter operationen, dog hon av hjärtstillestånd...

Mediapådraget blev stort och efter ett år hade 2 miljoner överviktiga anmält sig till viktminskningsprogram. Flera av dem fick man riva väggarna i deras hem för att kunna få ut. Det väcker många frågor. Varför måste något tragiskt hända för att människor ska inse att det kan hända en själv? Hade det blivit lika stort om kvinnan överlevt? Hur kan en människa bli så stor utan att någon reagerar?

Eurovision song contest, Moskva 2009

Eftersom jag sitter själv ikväll och ska kolla på ESC så tänkte jag att jag kan ju alltid diskutera låtarna och allt runt omkring med mig själv ;)

1. Litauen:
Rätt stämningsfullt, men måste han blunda när han sjunger? Svårt att höra både melodin och vad jan sjunger, verkar växla mellan engelska och litauiska...

2. Israel: There must be another way. En israel och en palestinier som sjunger tillsammans. Häftigt, men skulle kanske vara mer uppskattad om även verserna varit på engelska? Men jag gillar initiativet!

3. Frankrike: Love. Sjunger för sin pappa som på dagen avled för tio år sedan. Gripande men på franska. Häftigt att fraserna står på olika språk uppe på skärmarna. Häftig avslutning! Mäktigt!!! Efter att stått still ensam på scenen kom hon plötsligt till liv

4. SVERIGE! Gåshud! Den här låten är så bra. Men Malena lät lite darrig på rösten, men det skulle nog jag också gjort ;) Men återigen en låt som växlar mellan olika språk, engelska och franska...

5. Kroatien: Svart och vitt igen? Fin koreografi och tycker om tjejens stämma! Och sångaren var lite söt :P

6. Portugal: Äntligen lite färg! En låt som man blir glad av, både genom att se och lyssna på. Titeln betyder kärlekens gator. Härliga växlingar i takten!

7. Island: Is it true? Ja du, bra fråga! Vilken röst! Nordiskt utseende på sångerskan, blondin och blå ögon. Favorittippad?

8. Grekland: Sliskig? För kort tröja? Svart och vitt igen? Nja...

9. Armenien: Melodin fastnar iallafall

10. Ryssland: Svart och vitt igen? Skulle kunna tro att de infört en ny regel. Känslofylld, det tycker jag om. En av favoriterna hittills!

11. Azerbajdzjan: Go Sweden! Den här låten är också bra. Arasch gör lite revolt mot det svartvita, men det är bara dansarna som har lite färg ;)

12. Bosnien&Hersegovina: Lite nationalsångskänsla. But me like it ;)

13. Moldavien: På gränsen till gåshud, vilken dansglädje!!! Och färg ;) Vilket scenuppträdande! Favoritlåt!

14. Malta: Sarah Dawn Finer-kopia. Känns som att man hört den förut, men det var en fin sång och hon har bra röst.

40 000 gatuhundar och katter försvunna? Jag vill inte veta...

15. Estland: Mystiskt, älskar fiolerna! Melodi som fastnar. Det gick bra för ryssland förra året med fioler, ska det bli en favorit i repris kanske?

16. Danmark: Belive again. Snygg!!! Otroligt snygg till och med :P Borde kanske åka till Danmark? Men jag tycker om låten också ;)

17.  Tyskland: Låt med fart i. Snyggt sex-pack också! Lite avklätt, men härlig melodi!

18. Turkiet: Typisk turkiskt! Musiken, kläderna, dansen och brytningen... Men den här låten klistrar lika bra som karlsons klister! Nana, nanananan, nana nananana....

19. Albanien: Låten är inte så märkvärdig, men genomtänkt koreografi...

20. Norge: Åh, är det här Norges bidrag??? Har hört den på radion flera gånger, as bra! Heja Norge!!!! Snygg, sjunger bra och kan spela fiol, vad mer kan man önska sig?

21. Ukraina: Gladiatorer? Ingen hit enligt mig...

22. Rumänien: Kanske bara är jag, men den påminner om aqua lite grann...  Ingen tydlig koppling mellan scenen och koreografin. Tycker det baltiska tjejerna om att dansa i skogen?

23. England: Låter som en Disney-låt. Och hon ser ut som en prinsessa :D Underbar!

24. Finland: Finlands motsvarighet till E-type?  Nja, lite för mycket av allt... Rapp, eld, dansarna,,,

25. Spanien: Väl genomtänkt och utfört. Ett starkt bidrag!

Sammanfattning: 13 av 25 bidrag hade huvudsakligen svarta eller vita kläder på scenen. lite tråkigt. Men det märks attt det är en ny era nu, man kan inte kalla det schlagerfestival längre! Det är roligt att de flesta länder försöker med udda bidrag, det blir roligare att lyssna och titta, men grymt mycket svårare att välja! Men min favorit är nog Norge, men jag tror att det kan gå bra för Sverige också. Malena kommer nog få mer röster av juryn än av tittarna, men det kan gå iallafall :D Portugal, Ryssland, Moldavien, Danmark,  Turkiet och  Spanien tippar jag också på att de kommer att vara med i toppen. Men Norge är absolut min favorit!!! Spännande att se hur det går för Azerbadijan för de är ju nästan ett andra svenskt bidrag...

Om de skulle ha haft den pausunderhållningen vid ett annat tillfälle tvivlar jag på att alla skulle jubla... Tjejer som kastar sig i en vattenpöl? Ovanför publiken? Strange... 

Funderingar under röstningen: Sverige ger Azerbajdzjan och Norge höga poäng, slump? Frankrike väljer att prata franska, fördomsfullt? Ser inge vidare ut för Sverige... Utklassning av Norge!!! Woho, 2 poäng till Sverige från Andorra, som även gav sin granne Spanien 12 poäng...  Estland får 12 p från Finland och Sverige 7 p... Litauen ger Estland 10 poäng och Norge 12... Gjorde i ordning te och knäckemacka, men det verkar inte hända så mycket i toppen. Nu fick Sverige 1 poäng från Albanien... Serbien ger Bosnien&Hercegovina 12 poäng... Cypern 12 poäng till Grekland? Sverige på 22:a plats... Wohoo, 6 poäng till Sverige från Estland! 4 poäng från Danmark, som även gav Island och Norge poäng... Moldavien och Rumänien gav varandra sina 12:or... Tack Norge för 4:an ;) Vi landar på 33 poäng.


NORGE VINNER MED 387 POÄNG!!!! Fick poäng av alla länder och totalt16 tolvpoängare!!! För en gångs skull var det rätt låt som vann!!! Nu är det till och med 17 Maj= Norges nationaldag, snacka om tajming!!!

Fast det känns lite tråkigt att jag föll för låten som alla andra också föll för, men den är ändå så jävla bra!!!

Jag vet inte om det nya röstningssystemet motverkade grann-röstningar, men samtidigt ligger det väl i människans natur att rösta på det man känner en koppling eller samhörighet med?

Aja, nu ska jag sova!

I fell in love with a fairytale. nanana nananana...


Vår Ruset 2009

I torsdags sprang jag mitt andra Vår Ruset. Förra året sprang jag i Sundsvall och den här gången i Vänersborg med Nayna, Yrsa, Lottie och Josephine.

Jag satsade på en tid på 23 minuter i år, men det blev något med 24-25. Jag känner att jag nog skulle ha kunnat ge mer, men samtidigt är det inte lätt när det är så mycket folk och jag blir jämt osäker då jag springer en ny runda. Man vet ju inte hur mycket uppför det är och så. Men rundan var jättefin och gick till största delen efter Vänern. Det regnade hela dagen, men på kvällen klarnade det upp, så vi hade sol iallafall, dock blåste det väldigt mycket.

Jag tycker att vår ruset är ett bra evenemang och att det är på våren gör det säkert lättare för många att komma igång med löpandet igen efter vintern. Men snälla, kan de inte hitta någon annan än Peter Siepen som konfrancier? Varannan mening innehåller "lika sexig som jag", "lika snygg som jag", "se ut som jag" eller "ett sex-pack som jag". Varför kan dom inte värva någon som Blossom, Karolina Klüft eller annan kvinnlig idrottsprofil? Vår ruset är ju bara för tjejer iallafall. Eller iallafall hitta någon som inte är så självgod och irriterande? Jag tycker Peter Siepen är en rolig filur, men jag tycker inte att han passar på vår ruset...

Och en annan sak, jag tycker att det är självklart att Friskis & Svettis ska vara delaktiga i uppvärmningen eftersom det trots allt är de som är arrangören, men måste det ha uppvärmningen i startfållorna så att det mer blir en boxningsmatch än uppvärmning till musik?

Men sträckan på 5km är alldeles lagom, alla klarar av att ta sig runt den sträckan på en rimlig tid och picknicken efteråt är kvällens höjdpunkt! Sen är det alltid roligt att få gratis sponsor-grejor också, även fast det bara är små smakprov. BRIS gick runt och sålde guldfärgade sko-snören också och 20kr tycker jag att man allt kan bidra med. Nu ska jag bara komma mig för att byta skosnörerna på mina svarta skor eller komma på något annat att använda skosnörerna till, de är ju trots allt snygga och guld-färgade ;)Lottie, Nayna, Josephine och jag efter vår ruset 2009!


Yrsa springer i mål


Nu ska jag ta en promenad i regnet och fortsätta att grubbla;
det är inte lätt när man inte vet vad man känner eller vill...


Källkritisk, jag?

Lärarna på Etologi- & Djurskyddsprogrammet säger att deras mål med oss är att vi ska bli lite jobbigare än alla andra. Jag tycker att det är ett bra mål, för det behövs om vi ska kunna klara av vår framtida vardag. Det låter djupt, men det är faktiskt sant. Det är otroligt jobbigt att ha kunskap om något och att se saker varje dag men som man inte vågar påpeka, eller vet om man ens borde påpeka. Angår det mig hur andra sköter sina djur?

En bit på väg är iallafall att bli källkritisk och det är något som jag märkt att jag har blivit. Idag fick jag SkLT, Skaraborgs läns tidning, och de hade en artikel med rubriken: Kajor läser människors blickar. Den slutsatsen har dragits efter ett expriment utfört av brittiska forskare. I artikeln står det bl.a. att kajor tycks vara fullt medvetna om vilken stor betydelse blickar kan ha. Det kom de fram till efter att 10 tama kajor kunnat hitta undangömda godbitar genom att tolka forskarnas ögonkast. Är det ett bevis på att kajor är fullt medvetna? Att alla kajor är fullt medvetna? Det var tio TAMA och handuppmatade kajor som klarade av ta reda var maten var gömd med hjälp av blickar. Säger det verkligen att en vild kaja skulle förstå det?

I artikeln stod även att kajorna tvekade att gå fram till maten om en person stod och stirrade på den, vilket också skulle betyda att de kan läsa blickar. Man gjorde samma försök med personer som fåglarna kände och med främmande personer. De TAMA och HANDUPPFÖDDA fåglarna tvekade mest om det var en främmande person som stirrade på maten. Visar det på full medvetenhet? Kan det inte vara så att de tama kajorna känner igen de som matat dem och präglats på dem? Om det är präglade på dem betyder att de tror att de personerna också är kajor, du kan t.ex. prägal en kull ankungar på en ballong som de kommer följa efter som om det vore deras mamma. I så fall skulle de personerna som kajorna känner kunna vara andra kajor som kollar på maten, men den främmade personen kan vara t.ex. en katt som kollar på maten. Har det något alls med blickar  att göra?

Ett annat citat från artikeln är: Totalt sett visade experimenten att kajor förstår ögonens avgörande roll i mänsklig kommunikation, kanske för att blickar är viktiga i deras egna liv. Om nu kajor förstår ögonens avgörande roll i mänsligt kommunikation, varför flyger de då iväg när jag närmar mig dom och inte har en tanke på att göra dem illa? Borde de inte se det i mina ögon då?Vad sägs om att ta reda på kajornas kommunikation innan man börjar kolla om de förstår oss människor? Hur ska vi kunna avgöra det om vi själva inte förstår kajornas beteende och kommunikation?

Jag? Källkritisk? Nja, lite kankse ;)

Men jag letade reda på rapporten som den här artikeln hänvisade till och om man läser den vetenskapliga artikeln ( Jackdaws Respond to Human Attentional States and Communicative Cues in Different Contexts, Current Biology, Volume 19, Issue 7, 14 April 2009, Pages 602-606) så kan man läsa att forskarna vet att det finns brister i sina experiment och att de egentligen inte kommit fram till någonting annat än något att forska vidare på. 

Det är en helt annan sak att läsa den verkliga källan än en sammanfattande artikel av en jornalist på en kvälls/dagstidning som inte behöver ha någon som helst kunskap om der de skriver om...

Klicka här för att läsa samma artikel som fanns i SkLT

Kaja

Jag ser fram emot att bli lite jobbigare än alla andra...

En geishas memoarer, Wolverine, Twillight och Changeling

De senaste dagarna har jag sett flera bra, men helt olika filmer.

I torsdags visade de filmen En geishas memoarer på femman. Den handlar om två systrar som blir sålda av sin far för att förhoppningsvis bli utbildade till geishor. Systrarna separeras och hamnar i olika hus. Strax efteråt dör deras mor och fadern tar livet av sig. Systrarna planerar att fly tillsammans, men den yngsta blir tagen och det är hennes liv som man får följa resten av filmen. Det hände mycket och storyn var väldigt gripande! Den handlade om svartsjuka, drömmar, framgång, tur, otur och kärlek, men kärlek på ett diskret sätt. jag är inte förtjust i romatiska filmer, och En geishas memoarer är absolut inte romantisk . Det fastnade jag för, att de handlade om kärlek, men det var ingen som gick runt på rosa moln precis. Det jag blev lite irriterad på var att de valt att ha engelskt tal, men skådespelarna bröt något otroligt. Varför inte spela in på japanska istället?

Wolverine och Twillight har jag redan sktivit lite om i förra inlägget, men de filmerna var jättebra, absolut sevärda!

Changeling är en film som Martina har sagt att jag måste se sedan den gick på bio. Jag fick låna den av Nayna som också sa att den var grym och jag måste hålla med! Jag hade fått för mig att det skulle vara en thriller baserat endast på titeln, men det var en drarma som utspelar sig i Los Angeles på slutet av 1920-talet. En ensamstående mammas son försvinner och polisen motarbetar henne redan från början. Jag vill inte avslöja med om handlingen men Changeling är en av de mest gripande filmerna jag sett. Den handlade om att stå för sin sak, inte ge upp och framför allt om hopp! En film som alla borde se!

På fem dagar har jag alltså sett fyra filmer som verkligen reprensenterar min filmsmak, lite historia, superhjältar/
 och/eller övernaturligt och drama. För att min filmsmak ska bli 100% så borde jag tillägga en film som t.ex. Gladiator, Troja, King of Heaven, Last samuraj, ja du förstår nog vad jag menar ;) Överdriva komedier och skräckfilmer kan slänga sig i väggen...    

Never start a fight, always finish it
Ur Changeling

Helg i Göteborg

I fredags åkte jag till Göteborg, efter att jag förstört min favorit-te-mugg :(

Jag var duktig och diskade, men när jag skulle diska min ior-mugg gled den ut händerna på mig och studsade runt i diskhon. Jag blev lättad när jag såg att den höll, men det varade inte länge för tyvärr blev det ett hål i den och sprickor så det blir inget mer te-drickande ur den :( Men jag har som tur är några andra muggar, men de har jag inte haft lika länge :P

Sen sprang jag en runda, med min nya mobil med pulsmätare och stegsensor. Det kändes lite tråkigt att springa de gamla vanliga rundorna hela tiden på samma tid varje gång, så när min mobil började krångla hittade jag en ny som kanske kan peppa en att bli uthålligare, snabbare och starkare! Jag har lagt upp ett träningsprogram nu som ska förbättra tiden på 10km, då har jag något att sikta på iallafall. Jag är osäker till om det blir någon bandy för mig nästa säsong, men jag vill ändå hålla igång ifall att ;) Jag kan inte säga att jag blir speciellt motiverad till att spela bandy nästa vinter om jag tänker på den här säsongen. Vi slutade näst sist med tre vinster och resten förluster... Men grattis till HAIK som tog sig till allsvenskan! Ska kolla på er när ni spelar någon match här nere i söder nästa säsong :D

Efter rundan bar det av till Göteborg och Adde. Det var så fint väder så vi gick och lade oss i solen i en typ park mitt i stan, helt underbart. Adde fyllde år i torsdags så jag gav honom en t-shirt och en skjorta som passade jääte bra på honom! Efter ett tag gick vi till nordstan och letade efter en nya ior-mugg men hittade ingen, så jakten fortsätter ;) Sen gick vi hem till Adde och lagade mat, blev lyxig qournfärssås med färsk tagliatelle, soltorkade tomater och champinjoner. Mumsfillibabba!!!

På kvällen gick vi på bio tillsammans med Mats, Rikard och Johan. Vi såg på Wolverine. Grymt bra film! Fick inte riktigt ihop berättelsen men det kanske jag får när jag kollat på X-men I och II igen :P

Igår var det också väldigt fint väder. Vi gick ner till Heden och spelade äventyrsgolf. Adde vann med åtta slag, men jag tar honom nästa gång ;) När jag skulle putta på sista hålet hörde jag en kvinna som sa till en man att "I Sverige anses det fult att spela minigolf". Har jag missar något? Hur som helst, efter förlusten köpte vi varsin mjukglass och smaskade på i solen. Skit vad dyrt det blivit med glass! Daim kostar 24 spänn nu och en mujkglass med strössel 30! Finanskris?

Vi grillade hos Addes kompis på kvällen tillsammans med Mats och några andra. Efteråt såg vi på Twillight, otroligt spännande och gripande! Ska definitivt läsa böckerna! Om jag bara kunde drömma heter den första tror jag... 

Idag åkte jag tillbaka vid elva-tiden, var tvungen att förbereda redovisningen imorgon som jag och Sanja ska göra. Det gick bra, gäller bara att vi klarar att hålla oss till 15minuter imorgon ;) Det brukar jag ha svårt att göra, men någon gång ska ju bli den första!

Efter det sprang jag en runda till med mobilen. Gick inte så jättebra, fattade inte vad jag gjorde för fel för den sa åt mig att springa snabbare och långsammare hela tiden, sen visade det sig att jag hade läst på fel pass och det var därför jag inte fick ihop det ;) Låg 46% inom rätt pulszon, inte så bra men jag vet iallafall vad jag gjorde för fel så nästa runda kommer nog att gå bättre!    

Hann se lite av Sverige-Schweiz också, Sverige vann med 4-1 så nu är de i kvartsfinal! Match imorgon, får se om jag hinner se den, kanske tillsammans med Åsa :D 

Nä, nu ska jag göra i ordning te och provsmaka hurtbullen som jag precis har bakat!  

Vår/sommar i Göteborg!
Så fint!

Adde spelar golf

Ibland har det sina nackdelar att vara leftare ;)

RSS 2.0