Hundavel

Jag kollade precis på en BBC-dokumentär om aveln på hundar och uppfödarnas inställning till inavel och till avel med hundar som har genetiska fel.

Dokumentären är från England, men samma problem finns i Sverige. Men än en gång är Sverige ett föredömme ur djurskyddssynpunkt, för Sverige har infört ett förbud mot mor-son-avel, far-dotter-avel och farfar/framor-barnbarn-avel inom rasaveln. Den inaveln är fortfarande stor i england, och uppfödarnas argumet för det är för att de bara vill ha kvar de "fina" hundarna som håller rasstandard. De brittiska mopsarna är så inavlade som om de skulle ha varit ett vilt djur så skulle de har varit mer utrotningshotade än jättepandan!

Rasaveln har lett till hjärtproblem hos flera raser, Cavalier king charles spanieln har för litet kranium så att hjärnan inte längre får plats vilket leder till allvarliga nervproblem och svåra smärtor, ledproblem hos t.ex. berner sennen och schäffrar, andningsproblem hos t.ex. mops, Cavalier king charles spanieln, bulldogs och pekingnese. Flera raser har dessutom svårt att föda på naturlig väg eftersom att valparna är för stora.

Jag tror att det är bättre med rasaveln i Sverige än i England, men man får fortrande visa upp hundar med rastypiska, genetiska fel på utställningar.

Det roligaste i filmen var att när de visade bilder på hur hundrasen, t.ex. basset hound eller bulldog, såg ut för 100 år sedan så säger ändå uppfödarna att hundarna alltid har sett ut som de gör idag. Bulldogen användes från början för att vara ett kraftpaket som kunde bita tag i en tjur och hänga kvar där. Idag kan de inte ens springa och inte heller andas!

Du borde vekligen ta dig tid och kolla på den här filmen, om du inte vill se hela så spola fram till där de visar hur raserna såg ut från början så förstår man hur långt avelsproblemen har gått...

http://www.riemurasia.net/kaatopaikka/go.php?id=12796

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0