Helt underbara människor!

Jag har tänkt det fler gånger för mig själv, men nu måste jag skriva det! Jag är så lykligt lottad som har så underbara människor i min närhet! Jag har en familj som alltid finns där och ställer upp för mig, en pojkvän som står ut med mig precis som jag är, vänner som lyssnar, skrattar och gråter med mig, tränare som finns där och puttar in mig på rätt spår och grannar som ställer upp utan att tveka!

Imorgon åker jag till uppsala med skolan, på kvällen spelar mitt bandylag mot sunvära hemma i Göteborg. Har precis pratat med mina tränare på telefon, jag sa att det gick ett tåg från uppsala som skulle vara i göteborg 19.20, fyrtio minuter före matchstart imorgonkväll och om det gick några tåg eller bussar till uppsala efter matchen så skulle jag kunna vara med och spela. Min tränare skrattade lite och sa, vänta så ska jag kolla upp det! Han ringer upp efter en stund och säger att det går en buss kl 22.40 tillbaka som skulle vara kl 7 i uppsala. Om jag kände att jag orkade så skulle de betala biljetterna. Fast det kändes lite väl stressigt att åka fram och tillbaka över halva landet tre gånger på en och samma dag, så jag bestämde mig för att skita i det. Men tränarna sa att det var kul att jag var så engagerad att jag kolla upp om det ens var möjligt och tillade att nu var det bevisat att bandyspelare inte är riktigt riktiga :P

Så, det blir ingen match för mig imorgonkväll, men jag pratade med min kusin urban aldelles nyss, jag ska spela match med herrarnas b-lag ikväll istället :D Lite nervöst, men kul!

Nu måste jag åka, men jag vill tacka alla underbara människor i min närhet en gång till! Tack för att ni finns!!!


Hus-visning

Idag var jag och kollade på ett gårdhus som ett par skulle hyra ut. Läget var ungefär samma som Ardala, bara några km norr om Skara istället för söder. Men det kändes inte riktigt bra. Haha, kom pricis på att man kan jämföra det med reklamen om proviva eller dyl. Paret försökte dra upp allt posetivt men jag ville bara säga "Det känns inte riktigt bra nu" ;)

Det var ett rätt stort hus ändå med en ingång till lägenheten och en till ett förråd som var typ lika stort som lägenheten. Boytan var 37 kvadratmeter, men kändes mycket mindre än min lägenhet. Man kom in i rummet, sen fick man gå igenom hallen till köket och alldelles berdvid diskbänken var dörren till badrummet, lite konstog planering. Gården låg inte ens 50m från E20 och hela huset var eluppvärmt så förutom hyran på 1800 så skulle elen kosta 500-700kr i månaden, så jag skulle inte tjäna något på hyran heller.

Fördelarna med att flytta skulle vara att jag kom tre km närmare Skara, fick ett eget hus med tvättmaskin och missan skulle kunna vara ute. Men som sagt, det kändes inte riktigt bra med planeringen av huset och att det låg så nära E20 men ändå mitt ute på slätten, långt till närmsta skog :P

Aja, jag får ringa min hyresvärd imorgon och jaga på honom lite med att fixa persiennen och de läckande fönsterna ;)

När livet ger dig citroner...
Gör citronsaft!!!

Hundavel

Jag kollade precis på en BBC-dokumentär om aveln på hundar och uppfödarnas inställning till inavel och till avel med hundar som har genetiska fel.

Dokumentären är från England, men samma problem finns i Sverige. Men än en gång är Sverige ett föredömme ur djurskyddssynpunkt, för Sverige har infört ett förbud mot mor-son-avel, far-dotter-avel och farfar/framor-barnbarn-avel inom rasaveln. Den inaveln är fortfarande stor i england, och uppfödarnas argumet för det är för att de bara vill ha kvar de "fina" hundarna som håller rasstandard. De brittiska mopsarna är så inavlade som om de skulle ha varit ett vilt djur så skulle de har varit mer utrotningshotade än jättepandan!

Rasaveln har lett till hjärtproblem hos flera raser, Cavalier king charles spanieln har för litet kranium så att hjärnan inte längre får plats vilket leder till allvarliga nervproblem och svåra smärtor, ledproblem hos t.ex. berner sennen och schäffrar, andningsproblem hos t.ex. mops, Cavalier king charles spanieln, bulldogs och pekingnese. Flera raser har dessutom svårt att föda på naturlig väg eftersom att valparna är för stora.

Jag tror att det är bättre med rasaveln i Sverige än i England, men man får fortrande visa upp hundar med rastypiska, genetiska fel på utställningar.

Det roligaste i filmen var att när de visade bilder på hur hundrasen, t.ex. basset hound eller bulldog, såg ut för 100 år sedan så säger ändå uppfödarna att hundarna alltid har sett ut som de gör idag. Bulldogen användes från början för att vara ett kraftpaket som kunde bita tag i en tjur och hänga kvar där. Idag kan de inte ens springa och inte heller andas!

Du borde vekligen ta dig tid och kolla på den här filmen, om du inte vill se hela så spola fram till där de visar hur raserna såg ut från början så förstår man hur långt avelsproblemen har gått...

http://www.riemurasia.net/kaatopaikka/go.php?id=12796

RSS 2.0