Sovmorgon!

Idag börjar jag inte förrän halv elva, men jag sov ändå bara till klockan åtta...

Men det är ändå skönt att slippa vakna utav väckarklockan! Nu fick jag ju sova tills jag vaknade iallafall. Jag är jättedålig på att skriva här nuförtiden, men jag känner att jag inte har något att skriva. Min vardag är inte tillräckligt spännande att skriva om så att säga... Fast jag måste bara få berätta att i helgen kom Malin och hennes kille Micke på besök! Jag tyckte att det var jätteroligt att de åkte från Härnösand på lördagseftermiddagen bara för att få träffa mig och sen åka hem på måndag morgon igen. Vi fick hela söndagen tillsammans, så jag ska inte klaga, men det var lite synd att de var här just på en söndag eftersom att allt i Skara (och Lidköping) är stängt då... Men det var väldigt roligt att träffa dem hur som helst, synd bara att Malin var dopad i kortspel, hur kunde hon annars vinna allt?

Nu ska jag borsta tänderna och göra mig i ordning för skolan. Har PBL idag, vi ska diskutera Schweiz nya djurskyddslag, som jag tycker är väldigt bra! Den ger alla djur ett lika värde, till och med akvariefiskarna!

Vad sakta tiden går ibland...

Den här lördagen har känts väldigt lång...

Jag har hunnit vara i Lidköping, städat lägenheten, läst en hel del i Per Jensens bok Djurens beteende och orsakerna till det, handlat, fyllt på spolarvätska i Åke och tvättat fönsterrutorna... Nu sitter jag bara och väntar på att Malin och hennes pojkvän Micke ska komma, de åkte vid tre-tiden från sundsvall så de är nog här om två timmar :D

Lidköping var precis som jag mindes det, ett torg med en marknad och ett gamalt rött hus med uteservering, rörstrands fabrik (som numera är nedlagd) och jag gick till och med förbi blomsteraffären som jag köpte en blomma i till en av mina kusiner som jag typ aldrig träffat. Minns inte hur gamal jag var då, gick i sexan eller sjuan tror jag... Lidköping är en mysig stad som är något större än Skara. Malin undrade om det är som Härnösand/Sundsvall, och ja det är det nog, bara det att Skara är lite mindre än Härnösand och Lidköping lite mindre än Sundsvall tror jag... Mitt lokalsinne sattes återigen på prov idag när jag skulle hitta tillbaka till bilen. Jag visste precis vart bilen stod, problemet var att jag inte visste vart jag stod i förhållande till bilen ;) Jag gick trekvarts varv runt Lidköping innan jag kom fram till parkeringen, tur att jag inte var i Stockholm :P Men det är bara att acceptera vekligheten, vissa föds utan lokalsinne, förhoppningsvis har jag fått något i kompensation istället men jag har inte riktigt kommit på vad det kan vara än...

Nä, nu ska jag fortsätta att kolla på I sanningens tjänst på sexan, när den är slut så borde Malin och Micke vara här!


Tänk att man vet så mycket, men ändå så lite

Varje dag lär man sig något, och det gäller varje dag hela livet ut!

Men ibland kanske man lär sig något som man glömt bort att man redan lärt sig en gång, men det är inte så konstigt att vi ibland lär oss samma sak flera gånger eftersom att vi ska hålla reda på 365 andra saker som vi lärt oss bara under ett år, eller?

Igår lärde jag mig att det inte finns något språk som heter schweiziska, utan att de pratar tyska och franksa i Schweiz, jag lärde mig att stava till Schweiz också ;) Fast jag lärde mig säker det i mellanstadiet också, men hur ska man komma ihåg allt när man lär sig något varje dag?

Idag har jag lärt mig massa nya saker, (eller har jag alltid vetat det men bara aldrig klätt det i ord?). Hur som helst så hade vi en föreläsning om EQ, emotionell intelligens, idag med Niclas Karlsson. EQ handlar om att kunna tolka och förstå känslor och sedan kunna dra slutsater och fatta ett rationellt beslut. Det var en jätteintressant föreläsning och föreläsaren var nog den bästa vi haft hittills!

Det finns framförallt fyra olika sätt att hantera känslor på, och alla de sätten är omedvetna. Man kan t.ex. tränga bort saker som man själv tycker är obehagliga, t.ex peronser som ofta glömmer bort att de ska redovisa något behöver inte vara lata, de kanske omedvetet har trängt bort det för att de tycker att det är obehagligt? Bortträngning skulle kunna vara anledningen till att tandläkare måste skicka ut påminnelser oftare än vad frisörer behöver göra ;)
Man kan även föra över sin känsla på någon/något annat, som att säga "Fan vad sur du är idag!" till någon som bara går förbi och som du (förhoppningsvis) känner. En annan vanlig sak är att skylla allt på datorn, samhället eller de andra bilförarna, men oftast är det ändå du själv som gjort något galet :P
Det finns även de som försöker skratta bort allt för att slippa ta ansvar eller besluta något, och sen finns det de personerna som bestämmer att "Så här är det, punkt slut!" Allt är antingen svart eller vitt, för eller emot, bra eller dåligt. Det behövs ingen anledning, det bara är så för att det är lättast så.

Eftersom alla de här sakerna sker omedvetet så är det inte lätt att känna igen sig själv i det här, men endel saker som han tog upp fick en att tänka på personer som man känner. Det blev en liten Aha upplevelse, är det kanske därför han/hon gör som han/hon gör? Men som tur var så varanade han oss för att överanalysera allt också, för det kan bli jobbigt för omgivningen :P

Doch ser jag glatt fram emot nästa föreläsning om EQ som vi ska ha i November :D

Idag lärde jag mig receptet på pannkaka också.
 Tack Martina! Som sagt, hur skulle jag klara mig utan dig? :P

Beteendebehov

Jag hade föreläsning om beteendebehov idag. Det är nästan läskigt vad lite man vet om djurs behov att utföra vissa beteenden egentligen. En dräktig sugga t.ex vill instinktivt bygga bo för sina kultingar i slutet av dräktigheten även om det inte finns någon halm eller annat material att bygga med. Det resulterar i att suggan kommer att utföra sitt byggande i luften, men eftersom att hon inte ser ett resultat av det hon gör (feedback) så kommer hon att ha svårt att sluta med det beteendet. En sugga som har halm att bygga med däremot kommer att gradvis sluta sitt bobyggande när hon ser att boet börjar bli klart.

Ett annat exempel på beteendebehov är hönans sandbadning. Hönan sandbadar ca var tredje dag för att sköta om fjäderdräkten. Det var ett problem när vi hade burhöns i Sverige, för de sandbadade även om det inte fanns något att sandbada i. Det var en av anledningarna varför men förbjöd att ha hönor i bur, och införde frigående höns istället. Fast tyvärr så var det kankse ett förhastat beslut som inte var tillräckligt genomtänkt, för hur ska en höna kunna utföra sina naturliga beteenden när hon trängs med nio andra hönor på en och samma kvadrat meter?

Det här är kanske inte något som alla behöver veta, men jag tycket att det är väldigt intressant. En sak som jag inte visste innan var att det står i djurskyddslagen att kaniner måste ha tillgång till grävmöjligheter, något som inte ens djuraffärerna informerar om (inte många iallafall). Dessutom så är det förbjudet att ha nätgolv i kaninburar p.g.a. det eftersom att kaninerna kan skada sig då när det försöker gräva, alltså är "saltkråkan-buren" (den triangelformade och en av de vanligaste) inte tillåten.

En annan sak som  kankse kommer att börja gälla om några år är att alla katter ska ha möjlighet att vistas utomhus. En undersökning som SLU ha gjort visade att 62% tyckte att katter ska få vistas utomhus, men att 69% av dem inte tyckte att deras katt hade behov av att vara ute... Jag diskuterade det med några i klassen och alla vi höll med om att så är faktiskt verkligheten. Jag tycker att alla katter borde få springa ute, men inte nödvändigtvis fritt. Jag tror inte att de i städerna skulle tycka om att ha katter springande överallt, men att katter i koppel skulle vara mer accpterat. Min katt får bara vara ute på balkongen, som är innätad eftersom att det också står i djurskyddlagen. Frågan är om det kommer att räknas som en möjlighet att vistas utomhus i framtiden...

Nä, nu ska jag sluta tänka på det här, men kanske drömma om det istället ;)


Trollhättan, bowling och träningsläger

Efter att ha varit social i två hela veckor så ville jag egentligen bara låsa in mig någonstans och slänga nyckeln, men riktigt så blev det inte ;)


När vi åkte hem från Nordens Ark släppte bussen av mig i Trollhättan där Josephine och Andreas bor. De ställde upp som kattvakt åt Missan när jag var på Nordens Ark. Missan blev rätt glad när hon såg mig, flög upp ur sängen och sprang fram till mig kurrande. Men jag tror att hon har haft det bra hos Josephine och Andreas, det var jättesnällt av dem att ställa upp. Trött som jag var så ville jag bara sova, men först gick vi och åt inne i Trollhättan. Jag fick äntligen äta min falafel-rulle som jag varit sugen på i en vecka ;) När vi åt träffade vi Andreas kompis Jonas som kallade mig same resten av kvällen, men jag lärde mig i alla fall att prata väst-götska, de kan inte säga S! Efter vi ätit spelade vi bowling, det är inte min starka sida (Martina älskar att bowla med mig) men det gick rätt bra. Jag och Josephine var jämna :D Jag vet faktiskt inte vem  av osssom vann, men Andreas och Jonas var i en klass för sig; strike, spare, strike...


Helt utmattad lade jag mig och sov hos Josephine och Andreas, men fick jag någon sovmorgon? Ickesan icke... Halv åtta ringde väckaren och jag klev upp, åt frukost och åkte i väg till Lysekil där jag skulle på träningsläger med KÅLLERED!


Jag har nämligen börjat träna bandy igen :D Kårordföranden på SLU spelar bandy i Kållered, och hörde att jag också var bandyspelare så hon drog med mig till Göteborg den 1 september på bandyträning. Fast jag var inte speciellt svårövertalad :P Jag hade sån himla träningsvärk efter den träningen! En timme och 40 minuter nästan bara skridskoåkning! Men roligt var det! Kållered spelar också i division 1 och eftersom att de gjort om spelsystemet så kommer jag att möta HAIK i vinter :S Om jag spelar den matchen vill säga...

Träningslägret gick bra, vi hade fyra ispass (två på lördag och två på söndag) och ett löppass på lördagen. Jag har inte skrattat så mycket på länge, gud vilka härliga tjejer!

Den första helgen i november är det cup i Västanfors som jag nog ska följa med på, och om inte HAIK ska spela i World Cup så kommer jag nog att möta dem redan då...


Men det är riktigt kul att få fortsätta med bandyn! Att åka skridskor och lagandan är det bästa jag vet!

Värsta proffset på bowling! Eller inte...


Nordens Ark

Nordens Ark är en djurpark som ligger lite norr om Smögen ute vid västkusten. Djurparken öppnades 1989 och jobbar för att hjälpa utrotningshotade djur. På djurparken finns ett 80-tal djur som har två saker gemensamt, de är utrotningshotade och i det vilda lever de i samma klimat som vi har här i Sverige. Förra veckan (måndag-fredag) var jag där med klassen. Vi bodde på djurparkens hotell som var jättefint och bara fem år gammalt, det öppnades 2003. Jag delade rum med Sanja som kommer från Skåne. Jag pratade nästan skånska då jag åkte därifrån ;) Det är en rätt härlig dialekt ibland faktiskt. Det är roligt att det är en sån spridning på oss i klassen, vi är 44 stycken och kommer från Malmö i söder till norra lappland (hon som kommer därifrån kan prata nord-samiska!). Du kanske förstår att det är lite förvirrande för en som lätt tar efter dialekter :P


Det var en underbar och givande vecka, jag fick se massa roliga djur, var på intressanta föreläsningar om grodans år 2008, djurparkernas jobb och om hur det är att jobba inom Etologi och Djurskydd, provat på att göra beteendeobservationer och bedöma hägn.


Jag har insett hur viktigt djurparkernas jobb är! Visst, de kan inte rädda alla djur, men de kan ändå ge de flesta arter en andra chans. Visste du t.ex. att 1/3 av alla groddjur och amfibier är fridlysta och ytligare 1/3 utrotningshotad? Därför har Nordens Ark öppnat ett grodhus som är fullt av utrotningshotade grodor, paddor, ödlor och sköldpaddor. De är även med i ett avelsprojekt för vitryggiga hackspettar. På Nordens Ark finns 25 par, men i hela Sverige finns det bara 10 häckande par, lite häftigt! Järvar, lodjur, Amurtiger, Amurleopard, snöleopard, röd panda och snögetter är ett litet urval av djur som finns på Nordens Ark.


Sist men inte minst så fick jag lära känna de i klassen bättre. Jag är ganska stolt över mig själv eftersom jag lärt mig allas namn redan :D Vi hade många gruppövningar under veckan, tävlade i femkamp, grillade, hade rovdjursdiskussion i varghuset och kollade på Tv tillsammans :D Riktigt kul hade vi, men gud vad trött jag var när det blev fredag!


RSS 2.0